Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz czerwony wigilijny

Składniki:

    •    grzyby suszone
    •    włoszczyzna (bez kapusty)
    •    3 buraki
    •    ½ l kwas buraczany

    •    przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny)

    Sposób wykonania:
    Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    W między czasie pokrojone buraki i włoszczyznę również zalać woda i ugotować.
    Powstały wywar przecedzić i wymieszać z wywarem grzybowym.
    Wlać jeszcze kwas burakowy i całość podgrzać ale już nie gotować.
    Na koniec doprawić o smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem winnym.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *