Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany faszerowane ryżem

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl. ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć miąższ, posolić i odstawić na 30 minut.
    W między czasie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    Następnie posiekany czosnek i cebulę przesmażyć na rozgrzanej oliwie, po czym dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć.
    Zdjąć z ognia, dodać ryż, całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz Vegetą.
    Powstałym farszem napełnić bakłażany i pospać je startym żółtym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *