Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szkl. ryżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka Vegety
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć miąższ, posolić i odstawić na 30 minut.
W między czasie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
Następnie posiekany czosnek i cebulę przesmażyć na rozgrzanej oliwie, po czym dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć.
Zdjąć z ognia, dodać ryż, całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz Vegetą.
Powstałym farszem napełnić bakłażany i pospać je startym żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.