Składniki:
- 50 dag bakalii
- ½ kostki masła
- laska wanilii
- ½ szkl. białego ryżu
- szczypta soli
- 2 szkl. mleka
- ½ szkl. surowych białek
- ¾ szkl. cukru
- kieliszek śliwowicy
- tłuszcz do fory
Sposób wykonania:
- Ryż zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić.
Następnie do mleka dodać szczyptę soli i laskę wanilii.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać ryż i połowę cukru.
Trzymać na małym ogniu około 25 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zdjąć z ognia, wyjąć wanilię a dodać masło.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem.
Na wierzchu ułożyć bakalie, które skropić alkoholem.
Następnie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem cukru i zalać nią bakalie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.