Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Artykuły

Wkrótce zakończenie konkursu!

Konkurs trwa do piątku 15 kwietnia, więc jeśli chcesz wygrać nagrodę: telefon Sony-Erricsson T630 pozostało już tylko kilka dni na nadsyłanie przepisów. Nagrodę ufundowała Piekarnia Carola z Wolbromia (Małopolska).
Zwycięzca jest wybierany losowo – wystarczy nadesłać na forum konkursowe 10 przepisów i wygrać ten atrakcyjny telefon – każdy ma szansę!

Słodki symbol Wiednia

Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.

Sznycel wiedeński “po amerykańsku”

Historia tej austriackiej potrawy narodowej, jak z pewnością można określić sznycel wiedeński, sięga kilkuset lat wstecz i ma swoje źródło … o dziwo w północnych Włoszech. Tam właśnie w roku 1514 zabroniono przygotowywania “na zloty kolor” wszelkich potraw, co skłoniło doświadczonych kucharzy do odwołania się do starego bizantyjskiego zwyczaju i opiekania mięsa w złotej panierce z tartej bułki.

Panga glazurowana na ostro

Panga glazurowana na ostroSkładniki: – filety z Pangi Glazura: – drobno posiekana mała cebulka – 1/3 łyżeczki płatków z chilli (lub ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli) – 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – 4 potłuczone ziarenka ziela angielskiego – 100 ml wody – łyżeczka koncentratu pomidorowego – 4 łyżeczki cukru (można dodać część cukru trzcinowego) –…