Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga glazurowana na ostro

Panga glazurowana na ostro
Składniki:

– filety z Pangi
Glazura:
– drobno posiekana mała cebulka
– 1/3 łyżeczki płatków z chilli (lub ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli)
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 4 potłuczone ziarenka ziela angielskiego
– 100 ml wody
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 4 łyżeczki cukru (można dodać część cukru trzcinowego)
– Olej

Wykonanie:
Pierwszym krokiem będzie przysadzenia glazury, podsmażamy cebulkę przez 5 minut, dodajemy resztę składników, cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż glazura zgęstnieje.
Osuszamy rybę Panga, układamy na posmarowanej oliwa brytfance i pieczemy w jak najbardziej nagrzanym piekarniku. Dla 220 stopni – około 8 minut.
Wyciągamy rybę z piekarnika u grubo smarujemy filet i pieczemy przez około 8-10 minut aż glazura zacznie karmelizować. Danie gotowe – podawać gorące!
Doskonały dodatkiem do tego dania będzie ryż i sałatka z dresingiem zawierającym sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *