Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Artykuły

Ta mała Belgia

Rzeczywiście mała, ledwie ją widać na mapie. Dziesięciokrotnie mniejsza od Polski a i ludności tyle, co kot napłakał – ok. 10mln.
Kraj niewielki, ale za to sztuka kulinarna na wysokim poziomie. Nie każdy wie, że Belgia ma olbrzymią produkcję serów twardych. Jest ich masa, ostatnio pojawia się coraz więcej niskotłuszczowych. Około 400 gatunków piwa, to nie byle, co. Dużo gatunków serów i piwa jest wyrabianych przez opactwa, gdzie ojcowie zazdrośnie strzegą receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Naturalnie znana jest wszędzie belgijska czekolada, znakomita. Szkoda, że nie dla mnie – cholesterol.

Obiad z piekarnika- wołowina

Obiad z piekarnika- wołowina

Składniki:
– kawałek wołowiny bez kości
– 1,5 dużej marchewki na osobę
– dwie małe cebulki na osobę
– 1,5 dużej pietruszki na osobę
– 2 ziemniaki na osobę
– kilka ząbków czosnku
– sól, pieprz
– zioła: oregano, majeranek, rozmaryn (każde opcjonalnie)
– olej lub smalec (najlepiej gęsi smalec)
– opcjonalnie pocięta skórka z 1/4 pomarańczy
– mały kawałek dyni (opcjonalnie – choć w sezonie bardzo dobry dodatek)
– sos do pieczeni

 

Kurczak Tandoori – potrawka (2)

Kurczak Tandoori – Potrawka Składniki:– 2 piersi z kurczaka – 3 łyżki mieszaki Tandoori (z proszku lub pasty) – jedna średnia cebula – jedna większa papryka – jeden jogurt naturalny (małe opakowanie) – sól, pieprz – sok z połówki cytryny – łyżeczka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Paprykę i cebule kromy w kostkę (1,5 cm) podsmażamy na…