Składniki:
- 1,5 kg ładnych żeberek
Marynata:
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 posiekane drobno suszone papryczki chili
- ½ szklanki mleka kokosowego
- szczypta soli do smaku
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu
- szczypta szafranu
- ulubione sosy
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki marynaty. Żeberka pokroić na porcja, umieścić w misce, wlać marynatę, dokładnie wymieszać ją z żeberkami, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Tak przygotowane żeberka ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obracać i smarować marynatą. W międzyczasie przygotować ryż. W rondlu wymieszać ryż z szafranem, dodać odpowiednią ilość wody i po przyprawieniu gotować powoli przez około 20 minut. Tak przygotowany ryż odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby „doszedł”. Przed podaniem ryż i żeberka ozdobić zieleniną.