Składniki:
- 2 bakłażany
- puszka całych pomidorów w zalewie
- cebula
- 1/2 szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- sól
- gałązki rozmarynu
- łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie;
Bakłażany naciąć wzdłuż na 4 części ,posolić i odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory osączyć i pokroić w drobna kostkę. Rozmaryn posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek i cebulę, dodać pomidory, doprawić solą , papryką, rozmarynem. Dusić ok. 1 minuty. Farszem nadziać bakłażany i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni. Udekorować gałązką rozmarynu.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena