Składniki:
- 1 kg dyni
- 300 g marchewki
- 300 g białej części pora
- 3 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 l gorącego rosołu wołowego
- 120 ml śmietanki
- sól
- pieprz
- 8 łyżek startego parmezanu
- grzanki
Sposób wykonania:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, do której dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pory i selera oraz posiekany czosnek.
Całość zalać bulionem i trzymać pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut.
Po tym czasie całość zmiksować aby powstał gałki krem, który gotować jeszcze ok. 1-2 minuty po czym dodać śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać parmezanem i grzankami.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D