Składniki:
- 1/2 kg soi
- 3 marchewki
- pół średniego selera
- 2 duże cebule
- 20 dkg pieczarek
- olej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 4 jajka
- 2 czerstwe bułki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylia, pietruszka, koperek lub inne zioła, jak kto lubi
Przygotowanie:
Gotujemy soję do miękkości i mielimy w maszynce 2 razy. Mielimy też czerstwe bułki i łączymy z soją. Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy olej i podsmażamy na patelni. Marchewki i seler obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i pieczarek i dusimy, podlewając stopniowo bulionem warzywnym lub wodą, aż warzywa będą miękkie. Następnie łączymy ze zmieloną soją i bułką, dajemy przyprawy i jedno jajko dla "scalenia" pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wkładamy je w środek przygotowanego do pieczenia pasztetu, a wszystko układamy w podłużnej blaszce (może być keksówka) i pieczemy w piekarniku ok.1,5 godz. w temp. ok. 160-180 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia, a gdy pokroimy pośrodku będzie kółeczko z jajeczka. Możemy podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki. Smacznego!Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzatę Gryszel