Składniki:
- 25 dag marchwi
- 20 dag selera lub pietruszki
- 4 dag masła
- 5 jaj
- 5 dag bułki tartej
- sól
- cukier
- zielona pietruszka
- masło i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Marchew oczyścić, opłukać, pokajać w ćwierć krążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować. Selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć. Rozetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerów. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima