Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń z marchwi

Składniki:

  • 25 dag marchwi
  • 20 dag selera lub pietruszki
  • 4 dag masła
  • 5 jaj
  • 5 dag bułki tartej
  • sól
  • cukier
  • zielona pietruszka
  • masło i bułka tarta do formy


Sposób wykonania:

Marchew oczyścić, opłukać, pokajać w ćwierć krążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować. Selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć. Rozetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerów. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *