Składniki:
- 40 dag włoszczyzny z kapustą
- 15 dag ugotowanych ziemniaków
- 5 dag bułki czerstwej
- mleko do namoczenia
- 4 dag witaminizowanej margaryny
- 2 łyżki szczypiorku, zielonej pietruszki i koperku
- sól
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 6 białek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, 1 surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać 1-2 łyżek tartej bułki: Masę wyłożyć do formy, zamknąć i ugotować (3/g godz.). Podać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym – zależnie od sezonu.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima