Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń z mieszanych warzyw

Składniki:

  • 40 dag włoszczyzny z kapustą
  • 15 dag ugotowanych ziemniaków
  • 5 dag bułki czerstwej
  • mleko do namoczenia
  • 4 dag witaminizowanej margaryny
  • 2 łyżki szczypiorku, zielonej pietruszki i koperku
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 6 białek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób wykonania:

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, 1 surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać 1-2 łyżek tartej bułki: Masę wyłożyć do formy, zamknąć i ugotować (3/g godz.). Podać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym – zależnie od sezonu.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *