Składniki:
- 45 dag cielęciny
- 1 szkl. mąki
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 2 pory
- 30 dag pieczarek
- ½ szkl. wytrawnego białego wina
- 4 szkl. bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cielęcinę pokroić w kostkę, którą oprószyć mąką, solą oraz pieprzem po czym wrzucić ją na rozgrzaną oliwę i dokładnie obrumienić, zdjąć z garnka i odstawić.
Następnie do tego samego garnka wrzucić pokrojone plastry pory oraz grzyby pokrojone w plasterki.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut, wówczas wlać wino i wrzucić mięso.
Wymieszać i wlać jeszcze bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i pozostawić na ogniu ok. 1,5 godziny.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.