Składniki:
- 1 kg wołowiny pieczeniowej (kulka)
- 10 dag całych migdałów
- 10 suszonych śliwek
- 2-3 łyżki powideł z węgierek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- olej
- przyprawy
- kilka ziaren jałowca
Sposób przyrządzenia:
Migdały zalać ciepłą woda i obrać ze skórki. Zewnętrzną stronę wołowiny ponakłuwać i nadziewać migdałami , całość powinna wyglądać jak jeż z białymi kolcami. N patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory w nim. Przenieś wołowinę do brytfanki podlać 1/2 szklanki bulionu dodać śliwki i jałowic i dusić w tem 160 – 180C przez 60-80 min. (zależy od mięsa i naszych upodobań). Później dolać pozostały bulion rozmieszany z powidłami . Na 20 min. przed zakończeniem podlać potrawę winem i dusić aż sos zgęstnieje. Pokroić w plastry i polać powstałym sosem. Smacznego.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Julianna Staszyńska