Ciasto:
Krem:
Krokant:
Sposób wykonania:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.
Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.
Dodać olej, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
Ostudzić, przekroić na 3 części.
Krem:
Ananasy z puszki osączyć. Sok zachować. Zostawić 2 kawałki ananasa do dekoracji, resztę pokroić w drobną kostkę.
Do budyniu dodać 0,5 szklanki cukru pudru, łyżkę mąki ziemniaczanej. Rozpuścić w szklance soku z ananasów. Zagotować szklankę wody, wlać masę, ugotować budyń. Ostudzić.
Masło ubić na puch, dalej ubijać, dodając masę budyniową.
Położyć spód biszkoptowy, posmarować dżemem ananasowym, ułożyć kawałki ananasa, przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, rozłożyć kawałki ananasa, przykryć trzecim plackiem, posmarować kremem wierzch i boki tortu.
Krokant:
Podsmażyć łyżkę masła i cukier, aż zbrązowieje. Dodać migdały, skarmelizować. Wyłożyć na natłuszczoną blachę lub folię aluminiową. Pokruszyć. Posypać boki tortu, wierzch udekorować kawałkami ananasów.
"Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez mariwanna