Składniki:
- 500 gram wątróbki kurczaka
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany 18% lub 22%
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 g włoskich orzechów
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wątróbkę opłukać, usunąć tłuszcz (jeśli jest), obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, posolić, posypać pieprzem. Wątróbkę pozostawić na patelni na małym ogniu, dodać pokrojona cebulę, dusić ok. 7-10 minut. Rozdrobnione orzechy wymieszać ze śmietaną. Wątróbkę polać śmietaną, posypać majerankiem. Dusić kolejne 4-5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub piure.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.