Składniki:
- 200 g kaszki kuskus
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Bakalie sparzyć, morele i śliwki pokroić na kawałki. Do kuskusa wsypać 1 łyżkę cukru, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut żeby wchłonął wodę i napęczniał (szcegółowy opis jest na opakowaniach kuskusa). Powinien być sypki. Kuskus wymieszać z bakaliami, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub formy. Żółtko wymieszać ze śmietaną i 1 łyżką cukru, polać kuskus. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut przy t. 180C.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.