Składniki:
- 1 kg filetów ze skórą z łososia
- 1 kg filetów ze skórą dorsza
- 4 łyżki oliwy
- sok z 2 pomarańczy
- 10 dkg rodzynek sułtańskich
- 6 kolorowych, oczyszczonych pokrojony w pasy papryk
- 4 łyżki orzeszków piniowych lub nerkowca
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety z dorsza i łososia podzielić na porcje. Sok pomarańczowy zmiksować z oliwą. Rodzynki zalać 2 łyżkami soku z oliwą. W dużej misce umieścić filety rybne, przyprawić solą i pieprzem, zalać sokiem z oliwą, wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Orzechy wyprażyć na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę ( 2 łyżki ) dodać paprykę i uprażone orzechy powoli smażyć mieszając przez około 30 minut. Porcje ryby ułożyć na blasze do pieczenia, rozłożyć na niej rodzynki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie rybę obłożyć papryką z orzeszkami i dopiec jeszcze przez około 15 minut. Przed podaniem ryby obficie obsypać ją posiekaną natką pietruszki.