Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney pomidorowy Eli

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 kawałki cynamonu
  • łyżeczka anyżku
  • 2 suszone papryczki chili
  • 5 goździków
  • 5 łyżek cukru
  • sól
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć imbir, cynamon, goździki, chili oraz anyżek po czym dodać pokrojone pomidory oraz 3 łyżki wody.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 40 min.
    Po tym czasie masę pomidorową przetrzeć przez sito, wówczas dodać do niej wino i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu po czym przelać do słoików i pasteryzować ok. 20 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbieta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *