Składniki:
- młoda kaczka o wadze około 2,5 kg
Sos wiśniowy:
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 dkg wiśni bez pestek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym szpikulcem pozakłuwać w kilkunastu miejscach skórę, dokładnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć ulubionymi przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez około 100 minut. W czasie pieczenia polewać tuszkę powstającym sosem. W międzyczasie przygotować sos wiśniowy. Wszystkie składniki sosu ( bez mąki)wymieszać w niedużym rondlu, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 5 minut. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody. Na koniec skorygować smak przyprawami i zagęścić sos mąką kukurydzianą. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, pozwolić jej „odpocząć” przez 10 minut i używając dużego, ostrego noża podzielić na porcję.