Składniki:
- 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek
- 5 różyczek brokułów
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone na kawałki
- 1 liść laurowy
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, posiekane
- 1, 5 litra bulionu drobiowego
- oliwa
- sok z cytryny, sól, pieprz, mielone chili do smaku
- posiekana nać kolendry lub pietruszki
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać pomidory, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać bulion, liść laurowy, ziemniaki, marchewkę, gotować powoli aż będą miękkie. Dodać krewetki i brokuły, przyprawić pikantnie i powoli gotować 3 do 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dodać sok cytrynowy, wymieszać, dodać natkę i podawać.