Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 3 łyżki posiekanego pora
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 6-8 łyżek oleju
• 3 łyżki posiekanej cebuli
• 1 łyżka soku z jabłkowego
• 1 łyżka soku pomarańczowego
• 1 łyżka pasty pomidorowej
• 6 łyżek rosołu
Sposób wykonania;
Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, które wymieszać z sosem sojowym, solą, cukrem oraz posiekanym porem, odstawić na 30 min.
Po tym czasie żeberka oprószyć mąką, wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając.
Następnie żeberka wyjąć z na tej samej patelni zeszklić posiekana cebulę i ponownie włożyć żeberka razem z sokami owocowymi rosołem oraz pastą pomidorową.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 5-6 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Iwonę