Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krokiety a’la drożdzowe

Te krokiety możemy również zrobić z mięsem z dodatkiem barszczyku smakują wybornie.

Składniki:
• mąka 2/3 torebki
• drożdze świeże 2 dkg
• ciepłej wody – ile zabierze
• kapusta kiszona 40 dkg
• pieczarki 60 dkg
• cebula 1 sztuka
• jajko 1 sztuka
• bułka tarta

Sposób przyrządzenia:

Kapustę gotujemy i odciskamy, kroimy. Pieczarki podsmażamy z cebulą i przyprawiamy pieprzem i solą.
Łączymy z kapustą i jeszcze chwilę smażymy razem. Mąkę wysypujemy an stolnicę i kruszymy do niej drożdże. Zarabiamy ciepłą wodą i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy jak krokiety. Na chwilę przykrywamy ściereczką do lekkiego podrośnięcia.Panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *