Zrobiłam sobie wczoraj te danko na obiadek – ale pyszne i tutaj się potwierdza kolejny raz prawidłowość, że najlepsze jedzonko powstaje przypadkiem. A dodatkowo jest ono ze szpinakiem to już bajka dla mnie 🙂
Składniki:
• jajka 3 sztuki
• ser żółty dwa plasterki
• parmezan 1 łyżka
• szpinak świeży 1 garść
• gałka muszkatołowa świeżo starta do smaku
• sól i sos worcheter do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szpinak pokroić i lekko obsmażyć na patelni, dodać do niego gałkę. Jajka rozbełtać widelcem i lekko ubić, dodać sól, sos wochester, parmezan i pokrojony ser żółty. Dodać do masy jajecznej szpinak i wylać całą masę na patelnię – ważne aby olej był dość gorący. Porozkładać w miarę równomiernie szpinak. Smażyć na złoto, następnie zsunąć na talerz i przykrywając patelnią obrócić placek. Można to jeść jako samodzielne danie albo polać gulaszem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.