Wygląda jak ciasto marcinek a smakuje jak 3 Bit. Można je zrobić na cienkim biszkopcie, a później układać warstwy herbatników ale można też użyć tylko herbatników.
Składniki:
• herbatniki 10 paczek
• budyń waniliowy lub śmietankowy 1 sztuka
• mleko 250 ml
• mleko słodzone skonednsowane 1 puszka
• masło 1/2 kostki
• kremówka 36 % 250 ml
• śmietan fix oetker 1 sztuka
• gorzka czekolada 1 tabliczka
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy puszkę z mlekiem około 3 godzin – cały czas musi być ona zanurzona w wodzie. Studzimy.
Gotujemy budyń na 250 ml mleka. Studzimy. Kremówkę ubijamy z śmietan fixem na sztywno.
Budyń ucieramy z masłem na puszysta masę.
Teraz przystępujemy do układania ciasta:
najpierw biszkopt albo herbatniki, na to warstwa kajmaku (ugotowane mleko), następnie herbatniki, masa budyniowa, znowu herbatniki, bita śmietana i herbatniki i postępujemy tak z tymi warstwami do końca składników. Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy rozpuszczoną czekoladę i możecie posypać lekko wiórkami kokosowymi.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa