Pyszne danie a czosnek po upieczeniu robi się prawie słodki – spróbujcie jak ja pierwszy raz go upiekłam byłam bardzo pozytywnie zaskoczona.
Składniki:
- udka z kurczaka 4 sztuki
- zioła do drobiu kamis 2 łyżki
- przyprawa do kurczaka po węgiersku 2 łyżki
- delikat do mięs knorr 2 łyżki
- czosnek 1 cała główka
- ziemniaki małe i równe 14 sztuk
- kilka pomidorów
- cukinia
- kmin rzymski cały 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Mięso doprawiamy przyprawami i zostawiamy na min. 2 godziny. Ziemniaki gotujemy około 15 minut z dodatkiem kminu. Mięso układamy w brytfance i lekko polewamy olejem, wrzucamy też czosnek podzielony na ząbki i w łupinkach. Dodać pomidory i pokrojoną cukinię. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220’C. Jak się lekko zrumieni to zmniejszamy temperaturę do 160’C. Wrzucamy do mięsa ziemniaki i pieczemy około 1-1,5 godziny – od czasu do czasu polewając kurczaka i ziemniaki tłuszczem który się gromadzi w brytfance. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut i podajemy razem z surówką.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa