Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowe zapiekane z jabłkami

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3  kwaśne jabłka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
      W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne po czym zetrzeć na tarce o dużych otworach.
      Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć startym jabłkami.
      Oprószyć całość jeszcze wiórkami masła.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
      Po tym czasie mięso polewać winem i nadal dusić do momentu, aż kotlety będą miękkie.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *