Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w śliwkach

Składniki:

  • 4 plastry grubości około 1cm wołowiny
  • ciemny sos sojowy
  • olej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 8-10 suszonych śliwek bez pestek
  • łyżka miodu
  • biały pieprz
  • czosnek granulowany
  • imbir w proszku

    Sposób wykonania:
    Mięso rozbić lekko tłuczkiem po czym natrzeć go czosnkiem oraz skropić sosem sojowym, odstawić na 3 godz. pod przykryciem w temp. pokojowej.
    Po tym czasie usunąć z mięsa czosnek i lekko podsmażyć na patelni, wówczas przełożyć go do rondla i zalać go wrzątkiem, dodać sos sojowy, który pozostał z marynowania mięsa oraz czosnek.
    Trzymać na ogniu ok. 1 godz.
    W między czasie namoczyć śliwki po czym je rozgotować, wówczas dodać powidła, wymieszać i nie przerywając gotowania, dodać jeszcze miód, imbir oraz sól i pieprz do smaku.
    Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną z jogurtem.
    Mięso wyjąć i polać śliwkowym sosem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *