Składniki:
• 6 filetów śledziowych
• 6 cebul
• 2 jabłka
• 150 ml czerwonego wina
• 4 łodygi selera naciowego
• 2 listki laurowe
• 1 szkl. kwaśnej śmietany
• ½ szkl. słodkiej śmietany
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki mleka
• 2 łyżki oleju
• pieprz
• sól
Sposób wykonania:
Cebulę obrać po czym pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać listki laurowe oraz wlać wino i trzymać na ogniu ok. 5-10 min.
Następnie dodać śledzie pokrojone na kawałki, seler oraz jabłko pokrojone w plasterki.
Śmietany wymieszać ze sobą razem z majonezem i mlekiem i dodać do reszty składników.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Wstawić do lodówki na 1 godz.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P