Składniki:
- 4 naprawdę świeże steki z tuńczyka
- sok z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- 6 jaj przepiórczych
- rukiew wodna (ilość wg upodobań)
Sos musztardowy:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml oleju
- 20 ml soku z cytryny
- 2 łyżki dobrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Ja robię go w słoiku energicznie nim wstrząsając. Jajka przepiórcze ugotować wkładając je do wrzącej powoli wody na około 1,5 minuty. (Dodanie zapałki zapewni że skorupka jaj nie będzie pękała) Ugotowane jajeczka schłodzić lekko i obrać.
Steki z tuńczyka przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mocno olej, smażyć na nim steki przez 30 sekund z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny.
na półmisku przygotować garnirunek z jajeczek przepiórczych i sałaty. Na nim rozłożyć steki, polać sosem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Beata G