Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królewska sałatka ze steków z tuńczyka

Składniki:

  • 4 naprawdę świeże steki z tuńczyka
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 6 jaj przepiórczych
  • rukiew wodna (ilość wg upodobań)

Sos musztardowy:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml oleju
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Ja robię go w słoiku energicznie nim wstrząsając. Jajka przepiórcze ugotować wkładając je do wrzącej powoli wody na około 1,5 minuty. (Dodanie zapałki zapewni że skorupka jaj nie będzie pękała) Ugotowane jajeczka schłodzić lekko i obrać.
Steki z tuńczyka przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mocno olej, smażyć na nim steki przez 30 sekund z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny.
na półmisku przygotować garnirunek z jajeczek przepiórczych i sałaty. Na nim rozłożyć steki, polać sosem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Beata G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *