Składniki:
Sposób wykonania:
Filety skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą pieprzem oraz starta skórką z cytryny, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
W między czasie masło utrzeć razem z resztą soku z cytryny i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas dodać obrane kalarepki pokrojone w plasterki i przez chwile smażyć po czym oprószyć solą oraz pieprzem i wlać wino, pozostawić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-6 min.
Każdy filety posmarować pietruszkowym masłem, zawinąć i spiąć wykałaczką i ułożyć na kalarepce.
Pospać całość posiekanymi listkami kalarepki, zalać śmietaną i trzymać na ogniu ostatnie 10-15 min co jakiś czas potrząsając rondlem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P