Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra z kalarepką

Składniki:

  • 600 g filetów z flądry
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 2 kalarepki z listkami
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ćwierć szkl. białego wytrawnego wina
  • ćwierć szkl. śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
     
    Sposób wykonania:
    Filety skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą pieprzem oraz starta skórką z cytryny, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
    W między czasie masło utrzeć razem z resztą soku z cytryny i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
    Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebule, wówczas dodać obrane kalarepki pokrojone w plasterki i przez chwile smażyć po czym oprószyć solą oraz pieprzem i wlać wino, pozostawić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-6 min.
    Każdy filety posmarować pietruszkowym masłem, zawinąć i spiąć wykałaczką i ułożyć na kalarepce.
    Pospać całość posiekanymi listkami kalarepki, zalać śmietaną i trzymać na ogniu ostatnie 10-15 min co jakiś czas potrząsając rondlem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *