Składniki:
Sposób wykonania:
Schab przelać wrzątkiem po czym natrzeć go szałwią, solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Po tym czasie wysmarować brytfannę smalcem i ułożyć w niej mięso.
Resztę smalcu rozłożyć na mięsie, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 min.
W między czasie zalać rodzynki winem i odstawić na 20 min.
Następnie posypać mięso posiekaną cebulą i nadal piec kolejne 10-15 min na małym ogniu, w trakcie skrapiając bulionem.
Po 15 min polać mięso winem razem z rodzynkami w którym się moczyły oraz posypać orzechami.
Piec jeszcze ok. 30-40 min. pod przykryciem.
Na sam koniec mięso wyjąć, pokroić w plastry a sos odparować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze