Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z rodzynkami

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 100 g rodzynek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Schab przelać wrzątkiem po czym natrzeć go szałwią, solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz.  w chłodne miejsce.
    Po tym czasie wysmarować brytfannę smalcem i ułożyć w niej mięso.
    Resztę smalcu rozłożyć na mięsie, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 min.
    W między czasie zalać rodzynki winem i odstawić na 20 min.
    Następnie posypać mięso posiekaną cebulą i nadal piec kolejne 10-15 min na małym ogniu, w trakcie skrapiając bulionem.
    Po 15 min polać mięso winem razem z rodzynkami w którym się moczyły oraz posypać orzechami.
    Piec jeszcze ok. 30-40 min. pod przykryciem.
    Na sam koniec mięso wyjąć, pokroić w plastry a sos odparować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *