Składniki:
Sposób wykonania:
Schab skropić sokiem z cytryny i natrzeć ½ majeranku oraz solą i pieprzem, wówczas owinąć go folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz.
Następnie mięso odwinąć z foli i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas przełożyć mięso do rondla i skropić go ½ wina i polać stopionym tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec.
W między czasie śliwki zalać gorącą wodą po czym lekko obgotować.
Po 20 min pieczenia posypać mięso posiekaną cebulą oraz obłożyć śliwkami i skropić wodą w której gotowały się śliwki.
Polać jeszcze całość winem i piec ostatnie 40-50 min
Gotowe mięso wyjąć, pokroić w plastry a do sosu dodać majeranek, miód oraz doprawić pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania i przetrzeć przez sito.
Powstałym sosem polać przed podaniem mięso.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze