Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z ananasem Leszka

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 50 ml spirytusu
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 1/4 szklanki soku pomidorowego
  • kilkanaście ziarenek kolendry (grubo zmielone)
  • ryż
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekane ząbki czosnku. Po 30 sek. dodać posiekaną cebulę. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę krążki ananasa, wiórki kokosowe. Podgrzać. Wlać spirytus. Podpalić (uważać będzie wysoki płomień). Podgrzewać, aż cały spirytus się wypali. Dodać sok ananasowy i pomidorowy, imbir, wcześniej podgotowane przez 15 min. piersi kurczaka i mieloną kolendrę. Dusić pod przykryciem przez 30 min. Dodać sok z cytryny. Wymieszać i lekko podgrzać. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem i surówką, ja podałem z sałatką z czerwonej kapusty autorstwa Myszki komponuje się wspaniale. Smacznego.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Leszka K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *