Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 4 krążki ananasa z puszki
- 50 ml spirytusu
- 1/2 szklanki soku ananasowego
- 1/4 szklanki soku pomidorowego
- kilkanaście ziarenek kolendry (grubo zmielone)
- ryż
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekane ząbki czosnku. Po 30 sek. dodać posiekaną cebulę. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę krążki ananasa, wiórki kokosowe. Podgrzać. Wlać spirytus. Podpalić (uważać będzie wysoki płomień). Podgrzewać, aż cały spirytus się wypali. Dodać sok ananasowy i pomidorowy, imbir, wcześniej podgotowane przez 15 min. piersi kurczaka i mieloną kolendrę. Dusić pod przykryciem przez 30 min. Dodać sok z cytryny. Wymieszać i lekko podgrzać. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem i surówką, ja podałem z sałatką z czerwonej kapusty autorstwa Myszki komponuje się wspaniale. Smacznego.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Leszka K.