Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smalec domowy

Skład:

  • 1 kg słoniny
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 2 suszone śliwki
  • sól
  • łyżeczka majeranku i macierzanki lub tymianku

Sposób przyrządzenia:
Słoninę pokroić w kostkę, wytopić nie rumieniąc jednak zbytnio skwarek. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, suszone (lekko namoczone w przegotowanej wodzie) śliwki pokroić w paseczki. Zdjąć smalec z ognia. Wrzucić jabłka i śliwki, uważając jednak, gdyż smalec lubi wtedy pryskać. Doprawić solą, łyżeczką majeranku i macierzanki lub tymianku. Mieszać aż zacznie stygnąć, wtedy smalec przełożyć do garnuszków lub słoików. Jest to doskonałe smarowanie na chleb.

Na podstawie Wiery Sztabowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *