Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów.
Składniki:
– ½ kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz)
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 3 pomidory
– 2 marchewki
– 1 pieruszka
– szczypta szafranu (opcja)
– ½ łyżeczki bazyli
– ½ łyżeczki oregano
– kilka gałązek natki pietruszki
– jedno małe chilii
– olej z oliwek
– 1 litr wody
– kilka razy po ¼ kilograma (lub mniej) filetów z ryb (dorsza, łososia, szczupaka, pstrąga, lina, sandacza lub każdej innej szlachetnej ryby bez ości w filecie )
– 100g małży (opcja)
– 100g krewetek (opcja)
– 2 raki (opcja)
– 4 langusty (opcja)
– posiekana natka pietruszki do dekoracji
– śmietana
– sól i pieprz
Wykonanie:
W ganku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojona marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Pozwalamy, aby chwilę się podsmażyło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Po kilku minutach dodajemy ryby na wywar (w całości z głowami oczywiście bez wnętrzności) i zalewamy wodą.
Jeśli kupiliśmy szlachetniejsze ryby w całości, wrzucamy także wszystkie ości i głowy z tych ryb.
Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 2,5 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy ryby i owoce morza, ryby kroimy na kostkę 3 na 3 cm, małże pozostawiamy w całości, jeśli dysponujemy rakami i langustami obieramy je ze skorup (powinniśmy do zrobić na początku i dodaj skorupy do smażących się warzyw jeszcze przez dodaniem pomidorów).
Odcedzamy wywar a resztę warzyw i ugotowanych ryb po prostu wyrzucamy.
Wracamy wywar na ogień i podgrzewamy, kiedy zaczyna wrzeć, delikatnie dodajemy ryby i owoce morza. Gotujemy przez 5 minut i danie jest gotowe.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany tak aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza. Podać z świeżym pieczywem.
Zupa jest naprawdę wspaniała, gotowałem ją kilkakrotnie, troszkę droga w wykonaniu, ale co najmniej raz w życiu trzeba jej spróbować 🙂