Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz bacy

Składniki:


• 60 dag chudej wołowiny
• 5 średnich cebul
• 300 ml rosołu ( może być z kostki)
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
• 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
• 3 łyżki smalcu wieprzowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka zmielonego kminku
• 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie umyć po czym pokroić go w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć o momentu, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, majeranek, kminek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym podlać całość rosołem i pozostawić na ogniu do miękkości mięsa.
Na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą, doprowadzić do zagotowania i gotować przez chwilę do zgęstnienia sosu.

Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta: Basia NW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *