Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wujka Romana

Składniki:

  • 2 kg udźca cielęcego
    • 20 dag słoniny
    • 10 dag masła
    • 1 laska cynamonu
    • 2 gałązki rozmarynu (lub łyżka suszonego)
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • łyżka soli

    marynata:
    • 1 szklanka octu z białego wina
    • 10 ząbków czosnku
    • 2 cebule
    • 1 marchewka
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziaren jałowca
    • 1 listek laurowy
    • 1/2 łyżeczki cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Ocet wymieszać z wodą po czym wsypać cukier, wszystkie korzenne przyprawy oraz marchewkę i cebulę pokrojone w plasterki, pozostawić na ogniu ok. 10min.
    Następnie powstałą marynatą zalać mięso, posypać jeszcze posiekanym czosnkiem, przykryć i odstawić na 3dni w chłodne miejsce.
    Po 3 dniach, dokładnie osuszyć mięso, zeskrobać przyprawy i oprószyć mięso solą, pieprzem oraz natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
    Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego wyłożonego plasterkami słoniny, na mięsie również rozłożyć słoninę i polać roztopionym masłem.
    Na samej górze ułożyć gałązki rozmarynu i położyć laskę cynamonu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i upiec.
    Po ok. 25min wlać filiżankę marynaty razem z przyprawami korzennymi i plasterkami cebuli.
    Piec ok. 90min. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem podczas pieczenia.
    Gdy mięso już się zarumieni zmniejszyć temperaturę do 175stopni.
    Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10min.

    Przepis nadesłany na  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *