Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek roll

 

Składniki:

  • 1kg młodych ziemniaków
  • ocet winny
  • kminek
  • chilli w proszku
  • 350g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na 5mm nieduże plastry. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut. Następnie je odcedzić, rozgrzać olej na płaskiej patelni i smażyć do momentu, aż staną się miękkie. W trakcie smażenia 2-3 razy należy posolić i popieprzyć ziemniaki. Kminek i chilli zmieszać z 3-4 łyżkami octu winnego, następnie dodać do ziemniaków na patelni. Smażyć wszystko do momentu lekkiego zarumienienia się ziemniaków.
Wędzony boczek kroimy w bardzo cieniutkie plastry. W naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, zioła prowansalskiej oraz posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masą smarujemy plastry boczku, zawijamy i spinamy wykałaczką. ‘Roladki’ pieczemy w rozgrzanym do ok. 200C piekarniku przez 5min.Smażone ziemniaki z boczkiem można podawać z sałatką z pomidorów, papryki.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *