Składniki:
- 1 czerstwa bułka
- 4 średnie cukinie
- mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- mała puszka pomidorów
- łyżeczka suszonego oregano
- 10 dag startego sera ementaler
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszkamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z bagietką i sałatą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Smaroń