Składniki:
- 50 dag. ziemniaków
- sól
- biały pieprz
- 4 łyżki oleju
- 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- szczypta mielonego anyżu
- szczypta mielonej kolendry
- 25 dag. rukoli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 6 dag. boczku wędzonego
- 3 łyżki octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ze skórką pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze i posypać solą i pieprzem, skropić olejem. Upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku .Następnie przełożyć do garnka, podlać winem, przyprawić anyżem i kolendrą. Posolić i dusić 5 minut. Jajka pokroić na ćwiartki. Boczek w kosteczkę i wysmażyć na chrupko na oleju. Podlać octem i odrobiną wody. Wymieszać, powstały sos przyprawić. Oczyszczoną rukolę wymieszać z jajkami i ziemniakami. Przełożyć do salaterki i polać sosem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad