Składniki:
- 50 dkg mięsa wieprzowego
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cebula lub biała część pora
- 2 łyżki mąki
- bulion mięsny
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, zrumienić mieszając, dodać obraną i pokrojoną cebulę lub pora, chwilę smażyć, a gdy zacznie się rumienić podlać szklanką bulionu. Dusić powoli, a gdy mięso zmięknie dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry jabłko. Dusić razem 5 minut. Zagęścić rozmieszaną z zimnym bulionem mąką. Przyprawić pikantnie, dodać szczyptę majeranku. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami piure i zieloną sałatą.