Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sola

Sola ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy płastug. Żyje w wodach ciepłych. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym.
Kształt ciała soli przypomina kroplę: z przodu owalnie zaokrągloną i zbiegającą się ku tyłowi; asymatrycznie spłaszczoną, także rozróżnia się stronę oczną i stronę bezoczną.

Sole mają małe, blisko siebie osadzone oczy, umiejscowione po prawej stronie ciała oraz mały, zgięty otwór gębowy . Długie płetwy na obwodzie tułowia zbiegają się z tyłu, tworząc spiczasty czubek.

Osiąga długość 15 – 45 cm., przeciętnie waży 40 dag. W kuchni francuskiej uważa się ją za rybę najwykwintniejszą. Mięso soli jest białe, delikatne i jędrne, chude, łatwo oddziela się od ości.

Zródło: Bar Przystań.

4 comments for “Sola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *