Składniki:
- 50 dkg cukinii
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu drobiowego
- estragon do smaku
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 15 dkg kurek lub borowików
Sposób przyrządzenia:
Cukinię obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cukinię, smażyć mieszając około 5 minut. Bulion doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać cukinię, powoli gotować aż zmięknie, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać drobno posiekany estragon i przyprawy do smaku.
W międzyczasie grzyby oczyścić, duże pokroić w plastry, małe pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę zabielić śmietaną, dodać grzyby i podawać.