Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego bez kości
- 2 łyżki mąki
- 10 dkg wędzonego boczku bez skóry i nadmiaru tłuszczu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 dkg grzybów
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu miesnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i ,osuszone mięso pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm. Boczek pokroić w plasterki o podobnym wymiarze. Na patelni rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju, kostkę mięsa obtoczyć w mące, smażyć mięso partiami dobrze rumieniąc, dodać boczek i chwilę smażyć razem. Mieso i boczek przełożyć do rondla łyżką cedzakową. Na pozostałym po smażeniu mięsa i boczku zeszklić obrane i rozdrobnione cebulę i czosnek, dodać obrane pokrojone grubo grzyby, smażyć 3 minuty, przełożyć do mięsa w rondlu. Całość zalać bulionem i winem, przyprawić wstępnie, dusić pod przykryciem aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Dodać zieleniną, skorygować smak przyprawami i podawać gorące.