Składniki:
– 300 g mielonej wołowiny
– dwie średnie marchewki
– 2 średnie cebule
– 1 średnia czerwona papryka
– 5 ząbków czosnku
– puszka pomidorów
– łyżka koncentratu pomidorowego
– kostka rosołowa
– łyżeczka Bazyli
– łyżeczka oregano
– ½ szklanki czerwonego wina
– olej z oliwek
– sól i pieprz
– odrobina sosu sojowego lub maggi
– Makaron spaghetti
– Parmezan lub utarty ser żółty
Wykonanie:
Marchewkę ucieramy na tarce i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, kroimy drobno cebule i paprykę i dodajemy do smażącej się marchewki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy, drobno posiekany czosnek a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie mieszamy.
Kiedy mięso się zbrązowi dolewamy wody, dodajemy przyprawy, kostkę rosołową i wino.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-45 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory z puszki (lub świeże obrane ze skórki). Gotujemy przez minimum 20 minut, po tym czasie sos powinien być gotowy, jednak im dłużej go gotujemy tym jest lepszy.
Sugestia: najlepsza metoda podawania to wsiąść sos do patelni dodać makaron i chwilę razem podgrzewać – makaron naciągnie aromatów z sosu i będzie smakować lepiej, na wierzch posypać Parmezanem lub utartym żółtym serem.
5 comments for “Spaghetti Bolognese”