Składniki:
- 1 duży bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm
- 2 łyżki oleju
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- płatki chili
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- ulubiony żółty ser pokrojony w słupki
- listki naci kolendry
- pokrojona w paseczki papryka marynowana
Sposób przyrządzenia:
wymieszać 2 łyżki oleju, czosnek, płatki chili (ilość wg smaku), ocet balsamiczny i marynatą tą posmarować plastry bakłażana, odłożyć na 90 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krótko na nim plastry bakłażana, odkładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Na tak przygotowanych plastrach bakłażana ułożyć kilka listków kolendry lub pietruszki oraz grube słupki sera, zwinąć ciasno. Można w każdą porcję wbić wykałaczkę. Podawać lekko schłodzone.