Składniki:
- 8 kromeczek z bułki weka lub bagietki
- masło
- 1 cebula
- ½ ogórka
- ½ cytryny
- 20 dkg twarogu
- chrzan tarty
- koperek i natka pietruszki
- kawior
- łosoś wędzony w plastrach
Sposób przyrządzenia:
Z bułki okroić skórki, nadać jej kształt koła o średnicy około 5 cm lub w przypadku bagietki 3 cm. Koperek i pietruszkę posiekać pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Miękkim masłem posmarować jedna stronę pieczywa i jego boki, boki obficie posypać zieleniną, lekko ja przygnieść aby się przykleiła. Twaróg wymieszać z chrzanem i przyprawami wg uznania. Posmarować nim część krążków pieczywa. Na kanapeczkach układać ozdobnie wędzonego łososia i kawior. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i udekorować plasterkami ogórka, cebuli, cytryny… i gałązkami zieleniny.