Składniki:
- 1 kg karczku baraniego (po wytrybowaniu z około 2 kg karczku z kością)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 kg marchwi
- 2 duże cebule
- ½ łyżeczki listków tymianku
- posiekana natka pietruszki i posiekany szczypior do przybrania
Wywar:
- kości pozostałe po trybowaniu
- 1 duża marchew pokrojona na ćwiartki
- 1 cebula pokrojona na ćwiartki
- ½ łodygi selera naciowego
- liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 2 gałązki tymianku
- 1 gałązka pietruszki
- sól
Sposób przyrządzenia:
W rondlu umieścić wszystkie składniki wywaru, zalać 3 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż uzyskamy około 1, 5 litra płynu. Przecedzić przez gęste sito.
Mięso pokroić w grubą kostkę, zalać w rondlu przygotowanym wywarem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować 10 minut. Wytwarzającą się pianę usuwać dokładnie łyżką cedzakową. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do kostek mięsa, cebulę obrać, pokroić w grube plastry, obraną marchew pokroić na kilka części. Wszystkie te składniki dodać do gotującego się mięsa, dodać tymianek, gotować aż składniki zmiękną. Przed podaniem udekorować zieleniną