Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzień Świętego Patryka od kuchni

Dzień Świętego Patryka. Święto obchodzone jest również poza Irlandią, także w Polsce, co jest związane zarówno z popularnością kultury celtyckiej, jak i pewnymi podobieństwami kulturowymi społeczności. W innych krajach święto to związane jest przede wszystkim z serwowaniem tradycyjnego, irlandzkich potraw, "zielonego" piwa oraz pokazami irlandzkich tańców i muzyki.

Jak przystało na portal o tematyce kulinarnej zajrzyjmy do irlandzkiej kuchni. Irlandia to kraj w przeważającej części rolniczy, sztuka kulinarna opiera się na niewyszukanej kuchni wiejskiej. Na śniadanie podaje się porcję tradycyjnej owsianki lub smażony bekon, kiełbaski, jajka, placki ziemniaczane i kaszankę. Jak na wyspiarzy przystało, Irlandczycy korzystają z darów morza, rzek i jezior. Do miejscowych przysmaków należą makrela, łosoś, sola. Krewetki z Morza irlandzkiego cieszą się sławą na całym świecie. Mało osób wie, iż w Irlandii produkuje się ser cheddar, na farmach położonych w centrum kraju. W kuchni irlandzkiej królują ziemniaki. Irlandczycy gotują je tradycyjnie w mundurkach. Do popularnych potraw należą boxty (placki) oraz colcannon tłuczone ziemniaki z posiekanymi porami i jarmużem lub kapustą. Tradycyjne potrawy występują w różnych odmianach w zależności od regionu.

A oto kilka dań z kuchni irlandzkiej:

Baranina z ziemniakami i cebulą po irlandzku

Wołowina duszona w kapuście po irlandzku

Filet z indyka po irlandzku

Czosnkowa makrela po irlandzku

Kawa na rauszu – po irlandzku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *